הצהרת הון

Published by liorpr on

Home » הצהרת הון

בעל עסק? הידעת שאחת לתקופה עליך להגיש הצהרת הון לרשויות? מה כוללת הצהרת ההון? מתי צריך להגיש אותה? איך מגישים אותה בכלל? ומה היא אומרת? התבלבלת? הנה המאמר שיעשה עבורכם סדר, על כל מה שקשור להצהרת הון, ואופן הביצוע החוקי שלו.

הצהרת הון

על פי דרישות מס הכנסה ופקיד השומה, כל בעל או בעלת עסק, חייבים להציג לרשויות – הצהרת הון, אחת לכמה שנים בהתאם לדרישה. אם עדיין טרם קיבלת דרישה להצהרת הון, סביר להניח כי בזמן הקרוב תקבל את הדרישה, ולכן עליך להיערך לכך, כדי לעמוד בדרישות החוק. איך מתכוננים לכך? MasterTax, הוא גוף שמרכז עבורכם מומחים בתחום המיסוי, החשבונאות, יעוץ מס וניהול תזרים מזומנים, שיסייעו לכם להגיע לתוצאה הרצויה. בין אם אתה סוחר יחיד, בעל עסק או בעל חברה.

מה זה הצהרת הון?

הצהרת הון, כשמה כן היא. היא מיודעת לרשות המיסים, ונועדה כדי לדווח על כל הנכסים וההון הרשומים על שמו של מגיש הצהרת ההון. בסופו של דבר, היא מעניקה תמונת מצב מדוקדקת, של שווי הנכסים הנמצאים בבעלות המגיש, וכן סדר גודל החובות שלו. חשוב לדעת, כי בידי רשות המס, האמצעים והכלים לוודא את אמיתות ונכונות המידע, על ידי גישה ציבורית רחבה לנתוני ממשלה, ולכן יש להקפיד על דיווח מלא, הכולל תנאים אותנטיים, בלי שמץ של סטייה.

מה כוללת הצהרת ההון מס הכנסה?

על פי סעיף 135 (1) (א), לפקודת מס הכנסה, כאשר מתקבלת דרישה להצהרת הון מאת פקיד השומה מטעם מס הכנסה, על המקבל לדווח בטופס הצהרת ההון, את פירוט כל הנכסים וההתחייבויות שנמצאים בבעלותו, בבעלות בן/בת זוגו ובבעלות ילדיו עד גיל 18 הנמצאים ברשותו. חובה להעניק דיווח מדוקדק, הכולל את כל הנכסים וההתחייבויות, הנדרשים למילוי בטופס.

הצהרת הון | MasterTax

מה קורה אם לא ממלאים הצהרת הון?

לאחר קבלת הדרישה למילוי טופס הצהרת הון מאת פקיד השומה, יש למלא את הטופס תוך 120 יום. ומה קורה אם לא ממלאים את הטופס? הדבר מהווה עבירה פלילית לא פשוטה, שעלולה לגרור את אי מגיש ההצהרה, לקנס כספי כבד, רק על עצם אי ההגשה, ואפילו לעונשים נוספים הקבועים בחוק. מסיבה זו, מומלץ שלא להסתבך, ולהגיש את טופס הצהרת ההון מוקדם ככל האפשר, בעזרת ליווי מקצועי כמובן.

הצהרת הון ראשונה

מהרגע שיחיד, או חברה מקימים עסק, ופותחים תיק ברשויות הרלוונטיות, כמו: מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי, תעבור כשנה עד שנתיים, עד שהוא או הם יקבלו דרישה למילוי הטופס על ידי פקיד השומה. כיוון שטופס הצהרת ההון, משקף את סך כל הנכסים נטו של בעלי העסק, והתחייבותיו העסקיות, מומלץ לשמור כל קבלה רלוונטית, על רכישה או התחייבות, כיוון שזו מהווה לאסמכתא עבור טופס הצהרת ההון, שנדרש למילוי מדויק ואמין.

מי נדרש להגשת הצהרת הון

רבים טועים לחשוב, כי רק עצמאיים ובעלי עסקים, מקבלים דרישה להצהרת הון על ידי פקיד השומה. בפועל, גם שכירים המשתכרים בשכר גבוה, יכולים לקבל דרישה, להגשת הצהרת הון הכוללת את כל הכנסותיהם. בנוסף, גם אזרחים אשר רכשו נכס או נכסים בעלות יקרה, יידרשו ככל הנראה עם הזמן, במילוי הטופס, כדי לוודא כי הם אינם מתחמקים מתשלומי המס הרלוונטיים בחוק, בהתאם לעסקאות שבצעו. בנוסף, משקיע בבורסה עם פעילות מוגברת, לעיתים הופך על פי החוק לסטטוס עצמאי, ועליו לפתוח עסק, להגיש דוחות רלוונטיים לרשויות השונות כמו מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי, וכמובן להגיש הצהרת הון בהתאם לדרישה.

דוח הצהרת הון מילוי

כיצד ממלאים את טופס הצהרת ההון? ומה הוא כולל? הטופס כולל דיווח מפורט ומדוקדק, על כל ההון שברשות המגיש, כמו גם ההתחייבויות הכספיות שלו. על איזה הון צריך להצהיר? על מה לא? רכוש קבוע וזמני כאחד: מקרקעין, שטח חקלאי, משרד דירה וכו'. וכן: רכב, ציוד, ריהוט, שווי מוצרים וחומרי גלם, מכונות ועוד. אבל לא רק על רכוש פיזי יש לדווח, אלא גם על רכוש חשבונאי מצטבר: חשבונות בנק, קופות חיסכון, השקעות כספיות, שטרות חוב, שטרות, צ'קים, ניירות ערך, ואפילו כספות! בנוסף, יש למלא את סך כל ההתחייבויות: התחייבות פרטית כמו לקיחת הלוואות, התחייבות עסקית כמו חתימת חוב ועוד.

טופס הצהרת הון

בסופו של דבר, הטופס כולל את כל ההצהרות המורחבות על סך הנכסים וההתחייבות. אבל בפועל, ההון משוקלל, על פי סך הנכסים, בהפחתת ההתחייבויות. לשם השגת תוצאה אופטימלית, מומלץ לשמור ולאגור, כל נייר, חוזה, אסמכתא, או קבלה, שמהווים הוכחה להתחייבות, שיכולה להפחית בסופו של דבר מסך ההון הכללי בהצהרת ההון.

מהי המטרה של הצהרת ההון?

הצהרת ההון נועדה, כדי לוודא בבדיקה מקיפה, כי כל הנתונים עליהם דיווח העצמאי, השכיר או החברה, הם נכונים, מדויקים, והוא אכן שילם כחוק את כל הקיזוזים, המיסוי והעמלות שנדרשו על פי חוק. מסיבה זו, במס הכנסה מייחסים להצהרת ההון חשיבות רבה, ועל כן, גם על הממלא יש לייחס למילוי הצהרת ההון את החשיבות הראויה, וכמובן להיעזר הגורמים מקצועיים, שיאפשרו לו למלא את הטופס כראוי, ולהימנע מחיכוכים מיותרים עם החוק.

השוואה בין הצהרות ההון השונות

כאשר הצהרת הון המוגשת, שונה משמעותית מהקודמת שהוגשה, הדבר עלול לגרום לתהיות, ואף חקירה מקיפה ולא נעימה. ולכן, יש להקפיד על הצהרה שקופה ואמינה, ולשמור כל אסמכתא המעידה על סכום גדול שנכנס בכל אופן שהוא, או התחייבות גדולה ומשמעותית. חשוב להבין, כי ישנה משמעות להשוואת הדוחות, ובמקרה של הבדלים משמעותיים שנוצרו, חובה להתייעץ עם איש מקצוע חשבונאי, כדי למנוע היגררות לחקירות ואפילו למהלכים פליליים.

ממה צריך להיזהר בעת מילוי טופס הצהרת הון?

כאשר ממלאים טופס הצהרת הון, יש להיזהר ממילוי לא נכון בשוגג או במזיד, שנחשב לעבירה חוקית חמורה, ועלול לגרור להליכים פליליים מורכבים. ממה צריך להיזהר בעת מילוי טופס הצהרת ההון? יש להיזהר ממילוי פרטים כוזבים, או לא מדויקים. למס ההכנסה יש את כל האמצעים והכלים כדי לוודא את אמיתות הנתונים, ומילוי פרטים לא נכונים רק יגרור להסתבכות וודאית. בנוסף, השמטת נכסים, אפילו מעטים ובלתי משמעותיים, מהווה גם היא עבירה פלילית ועלולה לגרור לסנקציות מחמירות ותשלומי קנס גבוהים.

מטרה נוספת של הצהרת ההון

בנוסף למטרות שהוסברו עד כה במאמר, ישנה מטרה נוספת והכרחית של טופס מילוי הצהרת ההון, והיא: לחימה עיקשת בתופעת ההון השחור בישראל. מהו הון שחור? הון שקיים לאזרח ישראלי, אך הוא אינו מדווח על כך לרשויות, ומשום כך, הוא גם אינו משלם עמלות והתחייבויות רלוונטיות בהתאם להון שברשותו. מדינת ישראל נלחמת עוד מעד הקמתה בתופעת ההון השחור, וטופס מילוי הצהרת הון, הוא אחד הדרכים למיגור התופעה, על ידי דרישה לשקיפות מלאה וחקירת עומק של הנתונים, על ידי פקיד השומה שמקבל את טופס הצהרת ההון, ומוודא את אמתותו והיתכנותו במגוון ערוצים.

דיווח על חשבונות בחו"ל בטופס הצהרת ההון

רבים טועים לחשוב, כי אם יש להם חשבונות בנק בחו"ל, הם לא מחויבים לדווח על כך לרשויות המדינה. בפועל, ישראל שייכת לאמנה בינלאומית, אשר בסופו של דבר דורשת מן האזרחים לדווח על כל חשבון בחו"ל באופן כללי וכמובן בטופס הצהרת ההון. חשוב לדעת, כי לרשויות המס, יש את הכלים לוודא על קיום חשבונות בנק בחו"ל, עקב אמנת המס ההדדית, ולכן, יש לאחוז בשקיפות מלאה, ולדווח על כל חשבון בנק קיים, בארץ ובחו"ל כאחד.

איך נמנעים מקנס?

כאשר יש הבדל משמעותי בין דוח הצהרת ההון הקודם, לבין הדו"ח הנוכחי, המתבטא בגידול ההון וההכנסות, מס הכנסה רואה זאת בחומרה, ואף עלול לחייב במס מוגבר את סך ההפרש, עקב אי דיווח על הגדלת ההכנסות או הנכסים החדשים. כיצד ניתן למנוע זאת? החובה להוכחת והסברים על ההפרש, חלה על מדווח, להמציא את האסמכתאות המתאימות לשם כך, כמו: דיווח על ירושה או זכיה פתאומית, עסקה לא סטנדרטית וכו'. הוכחת ההכנסה המוגברת, למעשה מונעת סיבוכים עם רשות המס, כמו גם תשלומי קנס מוגברים שעלולים אף לגרום לסגירת העסק ואי מתן רישויים.

הכנסות קטנות בטופס הצהרת הון

כאשר בטופס הצהרת ההון הנוכחי, ההכנסות קטנות יותר מן הטופס הקודם, המצב בעייתי יותר. להיכן התאדה כל ההון שהיה קיים? גם להקטנת הון, אף יותר מהגדלת הון, יש להמציא הוכחות אמינות ורלוונטיות, שיסבירו את ההפחתה המשמעותית של ההון בטופס הנוכחי, בהשוואה לטופס הקודם. אי מתן הוכחות מספקות, עלול ליצור מצב, בו רשות המיסים מאמינה כי בטופס הצהרת ההון היה רישום כוזב או הסתרת נתונים, ועל כן היא עלולה לפתוח בחקירה מקיפה, ואפילו בגורמי אכיפה, קנסות והליכים פליליים משפטיים.

טופס הצהרת הון – באיזו תדירות?

כל כמה זמן נשלחת הדרישה לטופס הצהרת הון? ובכן, הדבר שונה מטופס הצהרת הון ראשונה, לטופס הצהרת הון שכבר אינה ראשונה. הדרישה הראשונה, תשלח בדרך כלל לא פחות מלאחר שנה לאחר פתיחת העסק או החברה, ובדרך כלל הזמן שיעבור מיום פתיחת החברה או העסק, ועד ליום דרישת הצהרת ההון, לא יעבור את ה-24 חודש. לעומת זאת, טופס הצהרת הון סטנדרטי, שאינו שייך להצהרת הון ראשונה, יישלח בטווח רחב יותר, בממוצע של בין 3 ל5 שנים מן הפעם הקודמת. מה שאומר, כי ישנו מרווח זמן גדול יבין הצהרת הון אחת לשנייה, דבר שגם יכול לגרור שינויים משמעותיים בין הצהרות ההון השונות, ועל כן יש לשמור כל חשבונית או אסמכתא רלוונטית, כדי למנוע הפרשים משמעותיים.

הצהרת הון בינלאומית

חשוב לדעת, כי טופס הצהרת הון, יכול להישלח גם לאדם שאינו תושב ישראל, כאשר מתעורר החשד, כי קיימת לו הכנסה נרחבת בישראל, שהוא אינו מדווח עליה לרשויות השונות, ולכן גם אינו משלם עליה את החבות החלות, כמו: מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי. במקרים כאלו, למס ההכנסה יש את האמצעים והסמכות לוודא על הכנסותיו של האדם בישראל, ולשלוח לו הצהרת הון, כדי שימלא אותה וישלם את כל החבות שלו מן ההכנסה הקיימת בישראל. ולכן, על כל אדם, גם אם הוא לא אזרח ישראלי, וגם אם הוא מתגורר בחו"ל, לדווח לרשויות השונות, בכל מקרה של עסקה קטנה או גדולה בישראל, כדי להימנע מקנסות ואפילו גרירה להליכים משפטיים פליליים.

הצהרת הון? רק ב- MasterTax!

קיבלתם דרישה למילוי הצהרת הון, או שאתם רוצים להתכונן אליה כיאות? MasterTaxהוא גוף שמעניק לכם מיקוד של מומחים במיסוי, החשבונאות, יעוץ מס וניהול תזרים מזומנים, בהתאמה בין סוג העסק לאיש המקצוע. אצלנו תוכלו לקבל מעטפת רחבה של פתרונות בתחום החשבונאות והמס, שיסייעו לכם להגיע לתוצאה אופטימלית. השירות מיועד לכל סוגי האוכלוסיות: בעלי עסקים, בעלי חברות, עצמאי ושכיר. בנוסף, השירות שמעניקה MasterTax, מאפשר גם מכלול מקיף של שירותי הנהלת חשבונות, ניהול תזרים מזומנים והחזרי מס.

מי זה MasterTax?

MasterTax הוא גוף המרכז בתוכו, מומחים מן השורה הראשונה, בתחומי: המיסוי, החשבונאות, יעוץ מס וניהול תזרים מזומנים על מנת להוביל את העסק לתוצאה הרצויה, עם הלימה בין סוג ואופי העסק לבעל המקצוע המתאים, בין אם אתם בעלי עסקים, עצמאיים וחברות.
בנוסף MasterTax תתאים עבורך שירותים נרחבים בנושא, כמו: עריכה והגשת דו"ח שנתי, ניהול שוטף של חשבונאות העסק, ניהול משכורות וכמובן מילוי ועריכה של טופס הצהרת הון.
MasterTax צברה לה רזומה עשיר התחום המיסוי הישראלי, ולכן היא מובילה למיצוי זכויות מקסימלי, וכן להטבות מס אפשריות, כאשר בכל העת, שירותי המיסוי והחשבונאות ניתנים, במקסימום מקצועיות ומומחיות, ועם ליווי ושירות איכותיים, שמובילים בסופו של דבר לחיסכון משמעותי.

היי, אנחנו לשרותך! דבר איתנו!